Het is weer zover, de temperaturen dalen naar het vriespunt, de dagen worden korter en de wintersport komt eraan. Dit betekent dat het tijd is om uw zomerbanden te wisselen voor winterbanden. Vanaf +7 graden celcius maken winterbanden al het verschil en is het niet onverstandig om ze dan ook tijdig te wisselen.

debeier BMW

debeier BMW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is algemeen bekend dat winterbanden veel meer grip biedt in winterse omstandigheden dan zomerbanden. Als u op een besneeuwd wegdek rijdt met 50 km/h is de remweg ongeveer 30 meter. En met zomerbanden is het zeker het dubbele aantal meters.

Bij winterse omstandigheden is het in sommige Europese landen verplicht om met winterbanden te rijden. In Duitsland kunt u zelfs een boete krijgen voor het niet rijden met winterbanden in de wintermaanden.

Het zachte rubber van een winterband is erg geschikt voor lage temperaturen. Het profiel van de banden zijn voorzien van lamellen en dit zorgt ervoor dat het zich vastgrijpt aan de weg.

 

Zijn vierseizoenenbanden ook geschikt?

Vierseizoenenbanden zijn niet echt te vergelijken met winterbanden. Het is een alternatief voor zowel zomer-en winterbanden. Het voordeel is dat je de banden het hele jaar onder de auto kan laten, maar je hebt wel sneller sneeuwkettingen nodig als het sneeuwt.

 

Moet u nog extra aandacht besteden bij winterbanden?

Ja, dat moet u zeker doen. Voor de ideale grip moeten de banden minimaal een profieldiepte van 4mm hebben.

Als de temperaturen dagelijks verschillen, leidt dit tot ongelijkmatige bandenspanning. Het is daarom ook raadzaam om de banden af en toe te controleren met extreem koud weer.

Uiteraard is niet elke winterband geschikt voor uw auto. Uw garage of bandenspecialist kan u helpen met het uitzoeken van de juiste band. Wilt u het heft in eigen handen nemen, dan moet u op een aantal zaken letten. Iedere band heeft een aanduiding, weergegeven als bijvoorbeeld: 275 / 40 / R19 105 V.

Wat betekent dit?

  • 275: Breedte van de band in milimeters
  • 40: Hoogte van de band weergegeven in een percentage van de breedte
  • R: Opbouw van de band, R=Radiaal. Tegenwoordig worden alleen radiale banden geleverd
  • 19: Buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inch
  • 105: Draagvermogen (gewicht)
  • V: Snelheidsindex: dit geeft de maximale snelheid voor deze band

 

Twijfelt u nog om winterbanden aan te schaffen?

Een handige stelregel is: Rijd met winterbanden als de ‘r’ in de maand zit.

 Author G+