Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen van mensen tot leven die vroeger aan de Zuiderzee woonden. Ervaar op een ontspannen manier hoe het dagelijks leven was voordat de Afsluitdijk in 1932 van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte.

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

 

 

 

 

 

 

 

Buitenmuseum

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum begint met een korte boottocht over het IJsselmeer (30 maart t/m 27 oktober 2013). De museumferry meert aan bij de kalkovens in het buitenmuseum, die al van veraf te zien zijn.  Hier vind je meer dan 130 huizen die oorspronkelijk in dorpen rondom de voormalige Zuiderzee stonden. Bewonder zelf de kerk, woningen, winkels,  straten en haven van toen. Ga langs bij de Urkers van 1905. Proef de versgerookte vis. Schrijf (weer) eens met een kroontjespen en help mee met de ambachten die vroeger veel voor kwamen.  

Binnenmuseum

De tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee in het binnenmuseum voert je langs twaalf bijzondere plekken aan de oever van deze vroegere binnenzee zoals Volendam, Urk en Ameland. Topstukken uit de collectie, persoonlijke verhalen en interactieve opstellingen vertellen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. In het binnenmuseum vind je ook de  schepenhal met de grootste verzameling houten schepen in Europa. Bezoek daarnaast van 16 februari t/m 27 oktober Heb je het al gehoord?een tentoonstelling over verhalen, roddel en achterklap rond de Zuiderzee.

zuiderzeemuseum

zuiderzeemuseum

Familiebelevenis

Het Zuiderzeemuseum is een doemuseum voor iedereen. Beleef met je familie een dag om nooit te vergeten. Speel bijvoorbeeld oud-Hollandse spelletjes, leer knopen leggen of maak samen een klompbootje. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist. Kinderen kunnen klompen en kleurrijke klederdracht uit Volendam of Marken aantrekken. Maak er een foto van als leuke herinnering. In de schoolvakanties zijn er extra kinderactiviteiten.

 

Kijk voor actuele tentoonstellingen op www.zuiderzeemuseum.nl

Author G+