Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de verhalen tot leven van mensen die vroeger rond de Zuiderzee woonden.
Zie, hoor, voel, proef en ruik het dagelijkse leven rond de Zuiderzee, voordat de Afsluitdijk deze voorgoed veranderde in het IJsselmeer.

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

 

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt.

Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’.

Dit jaar staat het buitenmuseum met het thema Ruik de tijd in het teken van geuren van vroeger en nu. Veel geuren herinneren ons aan het verleden. Sommige geuren brengen je zelfs onmiddelijk terug in de tijd: voor één moment waan je je weer in je jeugd. Op meer dan twintig plaatsen in het buitenmuseum ruik je zulke geuren van vroeger: de zilte lucht van de Zuiderzee, een brandend petroleumstel, de koeien in de boerderij en vers gepelde garnalen. Daarnaast vind je er ook het spannende Geurstation van Atelier Noten. Laat je dit jaar dus prikkelen door geuren, ga je neus achterna en ontdek de lekkerste én de smerigste geuren!

 

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Wisselende tentoonstellingen tonen de rijke collectie van het museum. In de presentatie Nederland in 7 overstromingen De Zuiderzee beleef je bijvoorbeeld zelf de stormnacht van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad. En de Reis rondom de Zuiderzee voert je mee langs topstukken uit de collectie en persoonlijke verhalen over het leven in plaatsen rond de voormalige Zuiderzee.

Bekijk voor de actuele informatie op: www.zuiderzeemuseum.nl